Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewelina_Orłowska
Nowy

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:08, 20 Cze 2009 Temat postu: pytania na wyjściówke |
|
|
ponizej wklejam przepisane ze zdjec pytania
jezeli ktos cos wiecej widzi albo pamieta to prosze uzupelnijcie luki a moze ktos zna odpowiedzi?
1. optymalna długość okresu zasuszenia to
a. ok. 3 tyg.
b. 4-5 tyg.
c. …
d. …
2. do składników mleka wytwarzanych wyłącznie tylko w komórkach nabłonkowych należą
a. laktozy
b. laktoalbuminy?
c. …
d. …
3. mleko krowy z zapaleniem wymienia charakteryzuje się …
a. suchej masy
b. alfa-laktoglobuliny
c. …
d. …
4. przy ocenie użytkowości mlecznej metoda A4 próbne udoje wykonuje
a. co 60 dni (50-70)
b. co 30 dni (22-37)
c. na przemian przez właściciela stada i zootechnika
d. z uwzględnieniem wszystkich dojów w ciągu doby
5. w żwaczu krowy zachodzi m.in.
a. fermentacji celulozy
b. synteza białka mikroorganicznego
c. wchłanianie białka mikroorganicznego
d. …
6. odczyn pH trawieńca wynosi
a. 2-3
b. 6,2-6,8
c. …
d. …
7. wymień w odpowiedniej kolejności czynności wykonywane…
8. jaka jest obecnie wielkość populacji aktywnej bydła ml…
9. scharakteryzuj defekt genetyczny BLAD (objawy, … , częstość nosicieli itp.)
10. jakie cechy budowy wymienia w największym stopniu … mastitis u krów mlecznych
1. siara w porównaniu z mlekiem zawiera mniej
a. laktozy
b. związków mineralnych
c. …
d. …
2. wg obecnej obowiązującej normy jakości zawartość komórek somatycznych(?) nie powinna przekraczac
a. 400tys/ml
b. 300tys/ml
c. 100tys/ml
d. …
3. skutkiem mastitis może być m.in.
a. spadek wydajności mleka
b. wzrost zawartości chloru i … w mleku
c. obniżenie zawartości kazein, tłuszczu i laktozy…
d. zmiana oporności elektrycznej mleka
4. w czasie próbnych udojów pobierane są próby mleka w których….
a. Podstawowych składników mleka (białko, tłuszcz, laktoza)…
b. Frakcji kazein
c. Bakterii
d. Mocznika
5. funkcja śliny u bydła polega m.in. na
a. rozpoczęciu trawienia skrobi
b. rozpoczęciu trawienia białek
c. …
d. …
6. w żwaczu krowy zachodzi m.in.
a. fermentacja celulozy
b. synteza białka mikroorganicznego
c. wchłanianie amoniaku
d. …
7. z ilu znaków składa się nr identyfikacyjny
8. podaj skład chemiczny mleka i siary
9. scharakteryzuje defekt genetyczny CVM (objawy, częstość nosicieli itp.)
10. w jakim celu wykonuje się kąpiel poubojowa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
KamilaOblizajek
Bywalec

Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:45, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
1. optymalna długość okresu zasuszenia to
a. ok. 3 tyg.
b. 4-5 tyg.
c. …6-8 tyg i chyba ta odp
d. …3 m-ce
2. do składników mleka wytwarzanych wyłącznie tylko w komórkach nabłonkowych należą
a. laktozy
b. laktoalbuminy?
chyba wszystko procz laktozy ale nie jestem pewna ja tak zaznaczylam
3. mleko krowy z zapaleniem wymienia charakteryzuje się obnizona zawartoscia
a. suchej masy
b. alfa-laktoglobuliny
c. …
d. …
4. przy ocenie użytkowości mlecznej metoda A4 próbne udoje wykonuje
a. co 60 dni (50-70)
b. co 30 dni (22-37)
c. na przemian przez właściciela stada i zootechnika
d. z uwzględnieniem wszystkich dojów w ciągu doby
od c i b
5. w żwaczu krowy zachodzi m.in.
a. fermentacji celulozy
b. synteza białka mikroorganicznego
c. wchłanianie białka mikroorganicznego
d. …
ja zaznaczylam wszystkie procz fermentacji celulozy
6. odczyn pH trawieńca wynosi
a. 2-3
b. 6,2-6,8
odp a
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KamilaOblizajek
Bywalec

Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:47, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
10. w jakim celu wykonuje się kąpiel poudojowa chyba powinno byc...
aby zamknac kanal strzykowy zeby drobnoustroje nie wnikały
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|